Monyet Monyet Apa Yang Nyebelin

Mesti anda tertanya-tanya kenapa monyet penting kat marcapada ini. Kenapa kera, cengkok, kunyuk, gorilla, chimpanzee, lemur, lutung dan segala keturunannya berjasa kat muka dunia ini? Selain ketimbang tercatat bagaimana sebilangan kabilah anak laki-laki israil yang disumpah menjadi monyet dalam Al-Alquran dan bagaimana teori Darwin digembar-gemburkan bahawa manusia datang daripada cigak, apa sebenarnya kepentingan monyet atau lebih tepat primat dalam roman bumi ini?

Seekor lutong alit (Trachypithecus obscurus) bertenggek di ranting trik. Sumber : ©Najmuddin M. Faudzir

Sebagai pengenalan, primat adalah keseleo sebuah
order
kerumahtanggaan taksonomi mammalia. Ia diteorikan berevolusi berpunca order Scandentia (seperti bajing) duga-tebak 82.8 juta tahun dahulu (Eizirik et al. 2004). Bestelan primate bisa dicirikan andai mammalia berplasenta, berkuku, dengan orbit dikelilingi sumsum, mempunyai 3 spesies transmisi yang sekurang-kurang sekali bersemi dalam kitaran hidup, otaknya n kepunyaan lob hadirat dan calcarine sulcus, mempunyai sekelamin jari yang bertentangan dengan jari tak, punya kuku rata, memiliki caecum (pangkal usus besar), penis, testis scrotal dan dua pectoral mammae (Mivart 1873). Ini adalah definisi klasik untuk mencirikan primat atau bertambah sinonim dengan nama monyet.

Kepelbagian primat ini boleh didapati sekecil-boncel lemur tikus (Microcebus berthae) seberat 31g dan sebesar-besar gorilla (Gorilla gorilla) seberat 195kg. Ia bisa didapati di benua Amerika perdua, Amerika Selatan, Afrika, Eropah Selatan, Pulau Madagascar, Asia tengah, Asia Daksina, Asia Timur, dan Asia Tenggara. Haiwan ini amat unik dari segi kemenangan perkembangan kecerdasan dan struktur social kerana menghampiri manusia. Apatah pun dari paralelisme jujukan DNA chimpanzee menghampiri 98% sama seperti mana manusia.

(seekor Gorilla sedang memandang kamu. Sumber: Wikipedia)

Namun apa khasiat mereka terhadap bendera sekitar, manusia, mahupun kepada cabang-cabang ilmu yang bukan?

Mari kita mulakan khasiat cigak ini dengan yang paling kecil berguna kepada mereka; kepentingan ekologi. Primat ialah pemangsa, bulan-bulanan dan pesaing intern rantaian makanan di habitat mereka dimana peranan ini akan mengukuh struktur, fungsi dan kebolehtahanan ekosistem. Biasanya, monyet merupakan pemakan buah dan tumbuhan yang bukan. Dalam analisis kami, monyet didapati memakan buah, nilai, dedaun, pucuk, kulit kayu dan bunga. Aktiviti pemakanan ini membantu secara terus untuk pendakyahan benih resep-pokok hutan dan pendebungaan. Bahkan pemakanan dedaun akan menyalakan tumbesaran kancing-pokok jenggala nan tak diganggu manusia. Khususnya pokok hutan yang bersaiz besar seperti buah mempelam, ara, yang memerlukan mubalig benih yang ki akbar begitu juga ungka tangan putih (Hylobates lar). Strategi bakal siasat hutan untuk hambur benih akan menjadikan buah-buahan mereka semenarik mungkin untuk primat dan burung buat makan. Melalui cara ini, mereka akan makin berjaya bermandiri apabila mani mereka tersebar jauh.

Seekor lutong cenekah (Presbytis femoralis) sedang memakan biji kemaluan pelam. Sumber: ©Najmuddin M. Faudzir

Primat lagi membantu pokok ini dengan empat kebijakan berdasarkan koleksi tiap-tiap. Orangutan dari kumpulan primat besar (great ape) menyebar benih dengan kawasan rayau yang luas dan kapasiti nafkah nan besar. Dengan prinsip ini, benih yang terletak dalam lambung orangutan akan berpeluang bercambah lebih lanjut berusul pokok induk. Ungka, berkecukupan mencapai pokok hutan yang tinggi dan bergerak menelusuri pokok alas dengan pantas selaju 40 km/h. Dengan cara ini, pokok hutan yang janjang akan congah dicapai ungka dan disebar benih oleh ungka dengan ulung. Kera adalah primat yang bergerak dalam kawanan yang ramai nan boleh hingga ke sehingga 50 individu. Mereka kontributif menyebar jauhar dengan membawa kawanan nan besar dan meningkatkan peluang percambahan jauhar pokok dengan lebih tinggi. Lutong, dari kawanan primat predator daun spesifik meminati jangat buah dan tidak meratah biji buah. Maka ia tidak akan mencederakan biji biji zakar bakal biji tersebut bercambah menjadi momongan pokok nan baru. Begitulah pentingnya primat kepada ekosistem sekitarnya selain daripada memangsa serangga, dan menjadi alamat untuk pemangsa nan kian besar sebagai halnya helang dan kucing pemangsa (maung, kucing hutan, monyet).

Internal menilai fungsi mereka yang kedua, kita dapat lihat pada aspek perubatan dan haiwan konseptual. Primat telah menjadi model bagi menguji vaksin, antivirus, ubatan dan model bagi pelbagai penyakit lagi. Sebagai contoh adalah virus COVID-19 yang melanda bumi ketika ini, primat sama dengan monyet (Macaca fascicularis) dan kera Rhesus (Macaca mulatta) telah dijadikan hipotetis haiwan bagi menguji antivirus dan vaksin. Mereka juga telah menjadi model bagi penyakit HIV/AIDS, atherosclerosis, ki aib pernafasan, dadah psikoaktif, kesihatan mental, endokrinologi dan immunologi. Struktur sosial mereka yang n kepunyaan banyak persamaan dengan sosok menjadikan mereka model lakukan memahami struktur sosial, kasta, pengurusan konflik, keibubapaan, serebral, penerimaan dan memori, dan evolusi pemakaian alatan dan Bahasa. Mereka telah menyumbang kepada pemahaman nan tinggi dan mendalam terhadap ilmu-mantra yang tidak dapat diteroka sebelum ini. Bahkan hipotetis badan mereka sudah menjadi salah satu asbab kepada kesuksesan vaksin dan perubatan bumi moden ketika ini. Lebih lagi menurut petua di hutan, segala yang ketek makan, kita boleh bersantap melalui penilaian mulanya. Mereka adalah temperatur yang kita boleh contohi di dalam hutan mahupun dunia moden.

Kera (M. fascicularis) yang menjadi model haiwan kerjakan menguji ki aib dan ubatan. Sumber : ©Najmuddin M. Faudzir

Kurnia anak bungsu ini adalah berkaitan dengan kemasyarakatan dan tamadun insan. Primat telah menjadi haiwan penting internal kebudayaan makhluk secara universal. Sebagai contoh, lutong Hanuman (Semnopithecus entellus) adalah pelecok satu betara dalam agama Hindu. Primat juga telah disebut dalam Al-Quran privat surah Al-Baqarah ayat 65 nan mafhumnya:

“Dan sesungguhnya telah ia ketahui cucu adam-orang yang melanggar di antaramu pada hari Sabtu, dahulu Kami berucap kepada mereka, ‘Jadilah kamu ketek yang hina’,” (QS. Al-Baqarah: 65).

Dalam hikayat sang napuh juga disebut kisah sang napuh dan monyet yang menunjukkan kepentingan sosiobudaya haiwan ini dalam peradaban bumi melayu. Walaupun kepentingan ini lain dilihat darurat dalam erti alas kata fizikal, anda tunak salah suatu item dari keseluruhan hidup manusia.

Sebagai penutup, jika anda lihat primat ini sebagai turunan perusuh sebelum ini, percayalah sira kian ketimbang itu dan mempunyai kepentingan yang besar pada kehidupan ia secara amnya. Mereka sekali lagi makhluk nan diciptakan maka itu Tuhan dan semestinya mempunyai manfaat di dunia ini. Wallahu’bendera.

*Kata sandang ini diolah dari makalah ulasan
Impending extinction crisis of the world’s primates: Why primates matter
oleh Estrada et al. 2017.

Ditulis oleh:

Najmuddin Bin Mohd Faudzir

Pelajar PhD (Primatologi) UTHM,

Rujukan:

Eizirik, E., Murphy, W. J., Springer, M. S., & O’Brien, S. J. (2004). Molecular phylogeny and dating of early primate divergences. In Ross C. F. & Kay, R. F.Anthropoid Origins. Boston, MA: Springer. 45-64.

Estrada, A., Garber, P.A., Rylands, A.B., Roos, C., Fernandez-Duque, E., Di Fiore, A., Nekaris, K.A.I., Nijman, V., Heymann, E.W., Lambert, J.E. and Rovero, F., 2017. Impending extinction crisis of the world’s primates: Why primates matter.Science advances,3(1), p.e1600946.

Mivart, St. G., (1873). On
Lepilemur
and
Cheirogaleus, and on the zoological rank of the Lemuroidea.
Proc. Zool. Soc. Lond.
1873. 484–510.

Source: https://ajar.com.my/2020/06/01/kenapa-monyet-penting/

Posted by: and-make.com