dalil tentang menghormati guru


Bahara Meluhurkan dan Menghargai Guru

Allah berfirman dalam surah al-Nahl ayat 43;

فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَتَعْلَمُونَ

“Maka bertanyalah kepada individu yang mempunyai pengetahuan jika anda enggak memaklumi.”

لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ يُجِلَّ كَبِيرَنَا، وَيَرْحَمْ صَغِيرَنَا، وَيَعْرِفْ لِعَالِمِنَا

“Bukan tertera golongan kami orang yang enggak memuliakan yang lebih lanjut umur dan menyayangi yang lebih taruna serta nan tidak mengarifi (hak) orang yang berilmu (hendaknya diutamakan pandangannya).” (Riwayat Ahmad)

Islam menganjurkan umatnya sebaiknya sentiasa berusaha mengejar ilmu amanat di samping berusaha untuk mempertingkatkan kemahiran dan penguasaan diri dalam pelbagai latar. Selain itu, ilmu pengumuman juga merupakan kunci kepada kesukaan hidup khalayak di mayapada, kerana sekiranya kita atma tanpa ilmu, peluang kita plong hari ini masih juga ki berjebah n domestik kemunduran dan kemiskinan. Oleh itu, jelaslah kepada kita bahawa keagungan ilmu takrif merupakan ukuran yang sangat bermanfaat dalam membezakan antara kemajuan dan deklinasi bagi sesuatu bangsa dan negara.

Apabila kita berucap tentang ilmu dan pendidikan bererti berbarengan kita meletakkan para master dan pendidik sebagai golongan nan amat terdahulu bagaikan badal pembangunan dan transisi minda ummah.

Tugas seorang pendidik bukanlah suatu tugas nan mudah dan tak boleh dilakukan maka itu semua orang. Justeru itu, kerjaya seumpama seorang pendidik dianggap misal satu tugas yang sangat indah dan istemewa. Bertambah-apalagi intern era yang penuh mencabar ini, menuntut pengorbanan dan komitmen  yang padu n domestik mendidik anak bangsa menjadi hamba allah nan cemerlang, berpengaruh dan sentiasa berkat petunjuk serta keredhaan dari Allah.

Kerana itu, kita moga bersyukur di atas pengorbanan dan jasa hawa yang telah mendidik serta membimbing kita menjadi bani adam yang baik pada hari ini. Baik hawa nan terbabit secara langsung mendidik kita di sekolah mahupun diperingkat universiti dan tidak minus signifikan kembali kepada hawa yang mengajar kita mengenal membaca ayat-ayat al-Quran, guna-guna fardhu ain dan sebagainya. Tanpa bimbingan dan tunjuk ajar dari mereka kita tidak mempunyai asas yang lestari bagi mengamalkan kefardhuan asas dalam Selam. Kita sedar bahawa ilmu yang cak semau pada diri kita ini sememangnya hanyalah cacat. Ini jelas sebagaimana firman Allah dalam surah al-Kahfi ayat 109;

قُل لَّوْ كَانَ الْبَحْرُ مِدَادًا لِّكَلِمَاتِ رَبِّي لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ أَن تَنفَدَ كَلِمَاتُ رَبِّي وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهِ مَدَدًا

“Katakanlah wahai Muhammad, kalaulah seluruh lautan menjadi tinta buat menggambar kalimah-kalimah Tuhanku, sudah lalu karuan akan habis kersang lautan itu sebelum habis kalimah-kalimah Illah, lamun kami  tambahi lagi dengan samudra yang sebanding dengannya ibarat bantuan.”

Utusan tuhan Musa, Kaliimullah dengan seberinda ketinggian maqomnya di hadapan Yang mahakuasa, tidak diizinkan untuk mencoket ilmu pecah Khidir, hingga akhirnya interlokusi berlangsung dan membuahkan hasil dengan sebuah syarat dari Khidir.

فَلا تَسْأَلْنِي عَنْ شَيْءٍ حَتَّى أُحْدِثَ لَكَ مِنْهُ ذِكْراً

“Khidir berkata, jika dia mengikuti maka janganlah beliau menanyakanku tentang sesuatu apapun, setakat aku menerangkannya” (QS. Al Kahfi:70).

Jangan bertanya sampai diizinkan, itulah syarat Khidir kepada Musa. Maka sekiranya koteng guru tak mengizinkannya untuk bertanya maka jangalah bertanya, tunggulah sampai engkau mengizinkan menyoal. Kemudian, doakanlah suhu setelah bertanya seperti mulut, Barakallahu fiik, atau Jazakallahu khoiron dan enggak lain. Banyak dari galangan salaf berfirman,

ما صليت إلا ودعيت لوالدي ولمشايخي جميعاً

“Tidaklah aku mengamalkan sholat kecuali aku pasti mewiridkan kedua orang tuaku dan temperatur guruku semuanya.”

Memandangkan kursi master itu sangat mulia, maka sawajarnya mereka dihormati dan dikenang jasanya sepanjang kehidupan. Para sahabat dan salaf al-soleh merupakan suri tauladan umat manusia yang telah memasrahkan banyak arketipe dalam mengagungkan sendiri master. Rasulullah sallallahualaihi wasallam berucap;

لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ يُجِلَّ كَبِيرَنَا، وَيَرْحَمْ صَغِيرَنَا، وَيَعْرِفْ لِعَالِمِنَا

“Tidak terjadwal golongan kami orang yang bukan memuliakan yang lebih tua dan menyayangi yang lebih muda serta yang tidak mengerti (hak) turunan yang berisi (mudah-mudahan diutamakan pandangannya).” (Riwayat Ahmad)

Ar-Rabbana’ bin Sulaiman merenjeng lidah;

مَا وَاللَّهِ اجْتَرَأْتُ أَنْ أَشْرَبَ الْمَاءَ وَالشَّافِعِيُّ يَنْظُرُ إِلَيَّ هَيْبَةً لَهُ

“Demi Almalik, aku enggak bagak meminum air internal situasi al-Syafi’e melihatku kerana rikuh kepadanya.”

Diriwayatkan oleh Imam al-Baihaqi rahimahullah, Umar kacang al-Khattab radhiallahu ‘anhu mengatakan;

تَوَاضَعُوا لِمَنْ تَعَلَّمُونَ مِنْهُ

“Tawadhu’lah kalian terhadap orang yang mengajari kalian.”

Manakala Pendeta al-Syafi’e rahimahullah berkata;

كنت أصفح الورقة بين يدي مالك صفحًا رفيقًا هيبة له لئلا يسمع وقعها

“Dulu aku membolak-balikkan jeluang di depan gurunya (Imam Malik) dengan adv amat lembut kerana sungkan kepadanya dan supaya sira tidak mendengarnya.”

HORMATI GURUMU

HARGAI GURUMU

NISCAYA ILMUMU Kian Berpunca Yang DIAJARKANNYA
salam santun berpangkal seorang
Guru Muridnya Hawa

Source: https://ghofar1.blogspot.com/2016/11/ayat-hadist-dalil-kewajiban-menghormati.html